İklim Mücadelesine kırılgan ülkeler liderlik edecek

Marakeş’te düzenlenen Birleşmiş Milletler 22. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’nda (COP22),  iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin kurduğu Kırılgan Ülkeler Platformu hem ahlaki, hem politik hem de Pratik anlamda liderlik için önemli taahhütlerde bulundu. 47 ülkenin üye olduğu Climate Vulnerable Forum (CVF, Kırılgan Ülkeler Forumu), zirvenin son günü bir araya gelerek, CVF Vizyonu adını verdikleri bir bildirge yayınladılar ve tüm dünyayı daha etkin bir biçimde, Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1.5 derece hedefine uygun politikalar belirlemeye davet ettiler.

CVF üyesi olan düşük gelirli ülkeler ayrıca şu taahhütlerde de bulundu:

·       CVF ülkeleri, ulusal niyet beyanlarını 2020 yılından önce güncellenecek.

·       Ülkeler en kısa sürede (2030 ile 2050 arasında) %100 yenilebilir enerji hedefine ulaşacaklar.

·       CVF ülkeleri, 2020 yılından önce, 2050 uzun Dönemli Dekarbonizasyon Stratejilerini sunacaklar.

CVF ayrıca, 2018 yılında gerçekleştirilecek Kolaylaştırıcı Diyalog’dan başarılı sonuçlar elde edilmesini garanti etmek için Temmuz 2018’de bir CVF zirve toplantısı düzenleyecek.

Devamı

Türk Akımı’na Meclis onayı

Enerji Günlüğü – Meclis Dışişleri Komisyonu,  Türkiye ile Rusya arasında hayata geçirilecek olan Türk Akımı Gaz Boru Hattı projesine ilişkin kanun tasarısını onayladı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, içinde Türk Akımı Projesi’nin de yer aldığı Türkiye ve Rusya arasında ikili anlaşmaların uygun bulunduğuna dair üç kanun tasarısını kabul etti.

Meclis Dışişleri Komisyonu’nda, “Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın yanı sıra adli yardımlaşma ve suçluların iadesine yönelik bir anlaşma ile her iki ülkeye ait ancak diğerinin topraklarında bulunan defin yerleriyle ilgili anlaşma da onaylandı.

Devamı

Kocaeli gün aşırı ‘kanser’ soluyor!

Türkiye’nin ikinci büyük sanayi havzası konumundaki Kocaeli’nde hava kirliliği korkutan boyutlarda. Şehrin havasını ‘kansere’ bulayan kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerini henüz bir dergide yayımlamadan halka duyurmasıyla etik bir kusur işlediği iddia edilen ve “halkı paniğe sürüklemek” gerekçesiyle hapis cezasıyla yargılanan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, altı yıldır üzerinde çalıştığı yeni araştırmasını geçtiğimiz gün tamamladı.
Hamzaoğlu’nun ilk kez Milliyet’le paylaştığı araştırması, şehirdeki hava kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. 2008- 2013 yılları arasında yapılan hava kalitesi ölçümlerine göre, altı yıllık periyotta Kocaelililer iki gün bir akciğer kanseri ve solunum hastalıklarına neden olabilecek kadar kirli hava soludu.

Devamı